Glasvezel uitgelegd

Op deze site hebben we het eigenlijke alleen maar over “Glasvezel”, maar wat is het eigenlijk? Hoe werkt het en wat betekent  het in de praktijk.

Wat is het?

 De naam zegt het eigenlijk al, het is een flinterdunne vezel, gemaakt van glas, een glas draad zo dun als een mensen-haar (soms nog dunner)

Meestal zie je glasvezel als een oranje, wat dikkere kabel van ongeveer een centimeter dik.  Dit komt door meerdere lagen bescherming die om de glasvezel heen zitten. Vooral ook omdat de glasvezel zelf zonder deze bescherming erg gevoelig is voor beschadigingen. 

Hoe werkt het?

Een glasvezelkabel werkt niet met elektrische stroompjes zoals de meeste (koper) kabels, maar werkt met licht. Een laser stuurt razendsnel, miljoenen korte pulsjes licht de kabel in, eigenlijk gewoon lampje aan en lampje uit. Deze lichtpulsjes komen er aan de andere kant weer uit waar ze worden gelezen door een lichtgevoelige sensor. 

Omdat een glasvezelkabel wordt gemaakt van superhelder glas treedt er heel weinig signaalverlies op, het signaal dat er aan de andere kant uit komt is bijna net zo sterk als het signaal dat je er in stuurt, het verlies per meter (of kilometer) is bijna te verwaarlozen. 

Waarom glasvezel?

De voornaamste reden is natuurlijk snelheid. Door gebruik te maken van een glasvezelkabel kunnen we veel sneller internetten dan wanneer een koperen kabel wordt gebruikt. Dit komt voornamelijk door het zeer lage signaalverlies in de glasvezel

kabel. Zeker in ons buitengebied is de afstand tot de eerste centrale vaak meer dan 5 kilometer. Het verlies aan signaal over koper-kabel zoals bijvoorbeeld bij (A)DSL, eigenlijk internet over de telefoonkabel, is in dat geval enorm. Vandaar ook dat we in ons gebied vaak niet meer dan 4Mb downloadsnelheid kunnen krijgen. Glasvezel is vrijwel niet gevoelig voor signaalverlies. Zelfs over tientallen kilometers blijft de snelheid en de doorvoer behouden. Gevolg? Veel sneller internet en een veel grotere capaciteit. 

De voordelen in de praktijk

Glasvezel is snel en heeft vrijwel geen last van data/signaal verlies onderweg. Tegenwoordig wordt bijna alles al digitaal aangeleverd, soms zonder dat we dit weten of zo ervaren. Natuurlijk, onze computer,laptop, smartphone, daarvan weten we dat die "digitaal" communiceren over internet.
Glasvezel kent nog een voordeel, de capaciteit is technisch gezien nog veel groter dan het huidige aanbod. De glasvezelkabel op zich kan nog veel sneller en veel meer. Dat maakt glasvezel ook nog eens enorm toekomstvast.