Welkom bij Veenglas!
Het initiatief voor snel internet in Veenhuizen en omgeving.

Het project

Toekomst van TV

In het nabije verleden hebben we kunnen constateren dat andere partijen als de standaard kabelaars zorgen voor de distributie van content (de televisie en radioprogramma’s). Via internet kunnen we nu al luisteren naar radioprogramma’s van over de gehele wereld. Met de opkomst van partijen als Netflix, Spotify en anderen is dit verder algemeen geworden.

Maar ook deze laatsten worden op hun beurt weer ingehaald. Zo kondigde Disney aan dat het een eigen streaming-dienst zal gaan opzetten zodra de overeenkomst met Netflix beëindigd is. Zie hier.

In de toekomst zal de rol van de eigenaren van de content, de televisieprogramma’s en rechthebbenden van muziekstukken een grotere rol gaan spelen. De rol van de kabelaars wordt daardoor minder en daarmee ook hun inkomsten.

Bestaande kabelaars

Zowel in 2017 als in 2018 zijn de prijzen van de internetaansluitingen omhoog gegaan.
De volgende tabellen tonen dit:

Meer op internet over het prijsbeleid van de kabelaars kun je vinden op de volgende links:
https://www.pricewise.nl/blog/telecom-wordt-duurder/
https://www.pricewise.nl/blog/prijsverhoging-telecom-2018/
https://www.bright.nl/nieuws/artikel/3930911/prijzen-internet-en-tv-omhoog-bij-bijna-alle-aanbieders
https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/tarieven-internet-en-tv-gaan-omhoog/

Aansluiten op je eigen apparaten

Merk op dat de hier getoonde afbeeldingen indicatief zijn.

Eerder noemden we dat de glasvezel in je woning wordt aan gesloten op CPE en dat die een aantal Ethernet poorten heeft.

Op deze CPE kun je je eigen apparaten aan sluiten indien ze ook voorzien zijn van een ethernetpoort. Alle routers en alle moderne TV’s hebben reeds een ethernetpoort (of -aansluiting).

De provider zal, als onderdeel van zijn levering, een standaard router en eventueel, afhankelijk van het abonnement, een zogenaamde set-top-box ter beschikking stellen. Dit soort kastjes maken het ethernetsignaal geschikt voor oudere apparaten (TV’s).

Wat als een commerciële kabelaar toch gaat aanleggen?

Die kans is zeer klein. We hebben in de afgelopen tijd veel berichten in de media gezien die gingen over de aanleg van glasvezel in de buitengebieden door commerciële partijen. Achteraf gezien is veel daarvan gebakken lucht gebleken.

Belangrijker nog is dat we ons goed dienen te realiseren dat wanneer een commerciële kabelaar eenmaal een kabel aan gaat leggen in een gebied, er nooit meer een tweede naast komt te liggen. Immers de spoeling wordt dan heel dun voor zo een tweede aanbieder want alle potentiële klanten zijn reeds voorzien. Degenen die wel al zijn aangesloten, zijn dan dus feitelijk overgeleverd aan (de grillen van) die kabelaar. Hij heeft een monopolie, een absolute machtspositie.

Dus: als we als bewoner van het Veenglasgebied dit initiatief nu niet oppakken, dan komt er nooit weer een mogelijkheid.

De overheden en de alternatieven voor glasvezel

5G
Recent is in het nieuws gekomen dat de overheid de uitrol van 5G een hoge prioriteit wil geven.

Naar aanleiding van dit nieuws is aan het bestuur vragen gevraagd of dit misschien een goed alternatief zou zijn voor glasvezel.

Ons antwoord is: nee, dit is geen goed alternatief!


De redenen hiervoor zijn als volgt:

 1. 5G gaat pas uitgerold worden vanaf 2020. Dit soort ontwikkelingen begint altijd eerst in de grote steden en voordat we er hier dan gebruik van kunnen maken zijn we misschien zo weer een of twee jaar verder.
 2. Het is een draadloze techniek en dat gaat tot nu toe altijd gepaard met databundels. Dat betekent dat veel downloaden, tv-kijken (uitzendinggemist bijvoorbeeld of Netflix) of Youtube-filmpjes kijken nauwelijks mogelijk is. Dit kan dan alleen op kleine schaal.
  Met glasvezel heb je uiteraard geen databundels.
 3. Het is een draadloze techniek en dat gaat tot nu toe altijd gepaard met mogelijke storingen van andere apparatuur en/of slecht bereik op bepaalde plaatsen of in sommige panden (vooral met gewapend beton bijvoorbeeld, of gemeentes die geen antennes willen laten plaatsen – zoals bijvoorbeeld wellicht de hele Veenhuizer polder).
  Glasvezel is van alle data-overdracht technieken het meest ongevoelig voor verstoringen van buitenaf (sterke magneten, krachtstroom, etc. heeft geen enkele verstorende invloed).
 4. Het is een draadloze techniek en sommige mensen vinden dat slecht voor hun gezondheid.
 5. Hoewel de snelheid van 5G erg groot zal worden, zal glasvezel altijd ver voorop blijven lopen.
  Iemand die anders beweert is niet goed op de hoogte (zie bijvoorbeeld de 2e link hieronder en dan bovenaan de pagina). Als je de nu al gerealiseerde recordsnelheden van een enkele glasvezel vergelijkt met de maximale beoogde snelheid van 5G (over 3 à 4 jaar dus pas), dan wint glasvezel het nu al met een factor 100!
  Zie bijvoorbeeld deze link voor 5G snelheid en deze link voor glasvezel snelheid.

Zie hieronder nog wat extra informatie:

4G
Momenteel maken sommige leden in ons gebied gebruik van internet via 4G.

Het voordeel hiervan is dat het vaak sneller is als wat via ADSL mogelijk is en dat het nú beschikbaar is voor iedereen die dat wil.

De nadelen zijn – op het eerste punt na – hetzelfde als bij 5G, waarbij punt 5 veel sterker geldt (en nee: huidig 4G is bij lange na niet zo snel als de basissnelheid – 100 Mbps – van glasvezel).

De provincie
Een paar jaar geleden heeft de provincie een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid om alle buitengebieden in Noord-Holland binnen 5 jaar te voorzien van snel internet.

De uitkomst van dit onderzoek gaf aan dat het mogelijk is, maar erg duur. Gevolg hiervan is dat in het rapport werd aanbevolen om alle bewoners van de buitengebieden tussen de €10 en €20 per maand meer te laten betalen.

Bij Veenglas zijn we het hier niet mee eens! Het is ook helemaal niet nodig omdat in ons gebied er een veel grotere deelname is dan waar er in het rapport van wordt uitgegaan. 

Verder hebben we moeten constateren dat er nu twee jaar later weinig vooruitgang is geboekt!

Wij als Veenglas bestuur hebben er daardoor geen vertrouwen in dat dit binnen 5 jaar voor een redelijke prijs beschikbaar komt.

De gemeente
Vooropgesteld: de gemeente mag geen glasvezel aan (laten) leggen omdat het geen nutsvoorziening is. Aanleg werkt marktverstorend en dat is wettelijk verboden.

Verder is de gemeente verplicht om de aanleg toe te staan, waarbij er uiteraard wel kwaliteitseisen e.d. gesteld kunnen worden.

Het enige wat de gemeente verder nog kan doen is:

 1. Vergunningen verlenen (uiteraard liefst zo snel mogelijk).
 2. Advies geven, voor zover dat ons zou kunnen helpen.
 3. Subsidie geven voor bijvoorbeeld opstartkosten.
  Dit laatste zijn we aan het proberen, dus misschien gaat dat nog lukken. Hoge bedragen zullen dat echter niet worden, dus we zijn helemaal of grotendeels op onszelf aangewezen.
 4. Een gesprek aangaan met een andere partij.
  We weten dat het e-fiber initiatief is gestrand - iets wat Veenglas al verwacht had.

Tot slot

Bedenk dat alle bovenstaande alternatieven een commercieel karakter zullen hebben, waarbij – zeker in de toekomst – we altijd duurder uit zullen zijn dan met Veenglas.

Verder hebben we met Veenglas meer zeggenschap.

Als we zouden kiezen voor een draadloze oplossing of gaan kiezen voor een van de alternatieven van de diverse overheden, dan zullen we daar voor altijd aan vastzitten – zeker als het een kabel betreft. Er zal namelijk nooit meer een extra kabel bij komen (omdat dat commercieel niet haalbaar is) en als je eenmaal gewend bent geraakt aan de hoge snelheden, dan wil je nooit meer terug.