Het initiatief
 

De aanleiding.

Sinds een aantal jaren ondervinden we steeds meer last van traag internet en als bestuursleden (en oud-bestuursleden) hebben we de koppen bij elkaar gestoken om hieraan iets te doen.

Immers, internet is niet een nutsvoorziening zoals water, gas en elektriciteit. Op de markt van internetaansluitingen is het een strijd tussen aanbieders die, met name in de bebouwde gebieden, soms heel hard is. Als consumenten merken wij daar vaak niet veel van, we hebben immers geen keuze: er is alleen maar de koperkabel van KPN. Wat we landelijk wel zien is dat de grote kabelaars (KPN en Ziggo) elk jaar gezamenlijk in juni aankondigen hun tarieven te verhogen.

Zodra die verhogingen hoger zijn dan in je abonnement (de leverovereenkomst) is overeengekomen, mag je zonder problemen overstappen naar een ander. Omdat de verschillen klein zijn, de anderen verhogen namelijk ook hun prijs, blijven velen bij hun oude provider.

Overstappen is voor de bewoners in ons gebied onmogelijk omdat er geen andere kabel langs gaat. Daar zit hem nu de kneep: abonnees zijn gebonden aan de kabel die naar hun huis gaat. Over de oude koperen telefoonlijn worden diensten aangeboden door vele aanbieders, maar ze maken allemaal gebruik van diezelfde kabel, en die is van….. KPN, en ze kan daarvoor rekenen wat ze wil.

Ook het recente initiatief van E-Fiber stoelde op zo een concept; ze zouden de kabel gratis aanleggen en een groep aanbieders (wel 5 stuks) zou hierop diensten aanbieden. Het tarief zou de eerste 3 jaar gelijk blijven, maar wat er daarna zou gebeuren laat zich raden: de prijzen gaan omhoog omdat de abonnees toch geen andere keuze hebben en nu eenmaal gewend zijn aan de prestaties. Vervolgens wordt het gehele netwerk voor een hoop geld verkocht aan een partij als KPN.

Hierboven schetsten we 3 dingen:

  1. Internet is een marktproduct en geen nutsvoorziening, 
  2. wij hebben nu traag internet 
  3. en als een partij het aanlegt voor ons, dan zijn we (opnieuw) gebonden aan die partij.

Wat daartegen is te doen, is feitelijk wat de voor je liggende overeenkomst beschrijft.